vineri, 24 iunie 2011

CHIAR TREBUIE SA INVAT TOT TIMPUL ?!?

     

 
Pseudo-Motto

“ Cu cat studiez mai mult, cu atat stiu mai multe. Cu cat stiu mai multe, cu atat uit mai multe. Cu cat uit mai multe, cu atat stiu mai putin. Si-atunci de ce mai studiez?”

Modul in care evolueaza astazi domeniul economic impune studiul permanent pentru a avea posibilitatea sa dobandim cunostintele, abilitatile si atitudinile necesare adaptarii la schimbare. Contrar parerii unora, invatarea nu este intotdeauna un proces simplu. Implica sa ai starea de spirit a unui incepator, sa lasi deoparte cunostintele invatate deja si sa ai vointa de a incerca ceva nou. Implica, de asemenea, savarsirea unor greseli care sunt inerente intr-un astfel de proces.

Mai mult decat atat. Invatarea se afla intre frica si nevoie. Pe de o parte, simtim nevoia de a ne schimba daca vrem sa ne atingem obiectivele. Pe de alta parte, simtim anxietate in fata necunoscutului si nefamiliarului. Pentru a invata lucruri noi, semnificative, trebuie sa “suspendam” cateva notiuni de baza pe care le avem despre lume si despre noi insine. Asta este una dintre cele mai inspaimantatoare afirmatii pentru ego.

DE CE SA STUDIEZ PERMANENT?

- Pentru succesul personal. Carierele noastre incep sa semne din ce in ce mai mult cu o partitura de jazz. Perceptia unor oameni este aceea ca drumul in cariera trebuie sa fie liniar, fara prea multe “incidente” si, daca este posibil, in cadrul aceleiasi companii. Dar perioada stabilitatii si sigurantei s-a dus. Acum trebuie sa “improvizam” permanent pentru a oferi un spectacol magnific noua insine si celorlalti. Suntem nevoiti sa tinem pasul cu schimbarile care au loc in cadrul companiilor, in societate si chiar in familie. Ceea ce e sigur este faptul ca schimbarea este permanenta. Mai mult, daca noi nu schimbam ceva in viata noastra, vor veni altii sa schimbe si nu cred ca acest lucru ne va face mare placere.



- Pentru a avea rezultate excelente. Ceea ce conteaza acum este mai putin munca fizica, bruta, cat spiritul si abilitatea de a insusi si utiliza o metoda de lucru. Unii fac erori punand foarte mult accent pe metode in detrimentul rezultatelor. Este bine sa fim entuziasmati de metodele pe care le utilizam si sa cautam in permanenta altele noi, dar trebuie sa fim in permanenta cu privirea spre rezultate.
- Pentru a rezolva problemele. Problemele cu care ne confruntam astazi sunt destul de complexe si nu mai pot fi rezolvate cu ajutorul vechilor metode. Mai mult, fiecare problema reclama spre rezolvare propria-i metoda. Incep sa apara “probleme” in locul “categoriilor de probleme” (daca a fost vreodata asa ceva, in afara de ceea ce am perceput noi).

- Pentru ca totul este inlantuit. Efectele unei actiuni se rasfrang in mai multe puncte. Pentru a fi “siguri” de rezultate, trebuie sa luam in calcul o serie intreaga de factori si evenimente care pot decurge din actiunile noastre. Ceea ce stim sigur este ca gradul de incertitudine creste exponential in lumea in care traim. Unii adopta o atitudine pasiva fata de aceasta incertitudine: “Daca tot nu sunt sigur de rezultate, ce rost are sa mai incerc sa fac ceva?” Importanta este mentinerea unei atitudini pozitive si gandirea incertitudinii ca pe o oportunitate si ca pe o provocare de a face ceva.

PENTRU CINE SA STUDIEZ?


- Pentru mine insumi. Daca eu nu am grija de mine, cine atunci o sa aiba? Daca eu nu ma transform (ACUM!!!) in propriul meu “arhitect al dezvoltarii mele personale”, atunci cine va face acest lucru pentru mine? Important este sa vrei sa cresti si sa te dezvolti, sa te provoci permanent si sa scoti tot ceea ce este mai bun din tine. Tu esti povestitorul propriei tale vieti si doar tu esti cel care creeaza sau nu legende despre tine.
- Pentru cei din familie. Ajutandu-ma pe mine, pot apoi sa-i ajut pe ceilalti. Mai mult decat atat, pot sa-i ajut sa se ajute pe ei insisi.

- Pentru compania in care lucrez. A ma dezvolta pe mine insumi reprezinta o excelenta oportunitate pentru companie de a se dezvolta.
- Pentru societate. Tindem uneori sa consideram societatea ca fiind “ceva” separat de noi, dar din pricina careia avem probleme. Si avem probleme pentru ca noi nu suntem sau nu vrem sa fim in acea societate.
- Pentru omenire. Toti suntem Michelangelo (SERIOS!). Nimeni nu iti poate garanta ca nu poti face ceva care va ramane in istorie.


CUM SA STUDIEZ PERMANENT?

Simplu. Incepe de ACUM!!!
- Fii treaz! Mentine permanent constiinta treaza si fii atent la tot ceea ce se intampla in jurul tau. Fii constient de tot ceea ce faci si trage invatamintele necesare.
- Fii stresat! Mentine permanent acel nivel de stres care te indeamna sa inveti, sa cunosti, sa-ti pui intrebari si, mai ales, sa gasesti raspunsuri la aceste intrebari.



- Pune-ti mereu intrebari si cauta raspunsuri la ele. Nu neaparat in experienta sau in cunostintele existente la un moment dat, ci in ceea ce mintea ta poate sa creeze.
- Utilizeaza din plin intuitia. Problemele s-au agravat si devin din ce in ce mai complexe. Ratiunea pura nu poate da uneori nastere solutiilor optime.
- Invata sa uiti. Invata sa lasi deoparte ceea ce ai invatat si ai acumulat si sa descoperi lucruri noi. Forteaza-ti mintea sa iasa din barierele cunoscutului pentru a sonda imensul ocean al necunoscutului si neintelesului (inca!!!).

- Exploateaza greselile. Trateaza greselile ca pe oportunitati de a invata ceva nou, nu ca pe niste esecuri.
- Dezvolta o filosofie a schimbarii. Fa in asa fel incat schimbarea sa fie ceva obisnuit si natural pentru tine. Invata sa doresti permanent sa te schimbi.
- Adopta o atitudine pozitiva. Nu respinge nimic pana cand nu te-ai convins ca nu-ti foloseste la nimic.
- Vezi, intreaba, asculta. Fii tot timpul “in priza”. Fii ca un burete care absoarbe tot. Mentine legatura cu realitatea in care traiesti.
- Invata sa inveti. Analizeaza permanent modul propriu de a invata si perfectioneaza ceea ce deja ai.
- Invata din istorie. Analizeaza si retine tot ceea ce omenirea a dat mai bun de-a lungul secolelor. Vei vedea ca nimic nu este nou sub soare.
- Amuza-te. Pe seama ta. Permite-ti sa te provoci vizavi de ceea ce esti si ce faci. Asta te ajuta sa te pui mereu sub semnul intrebarii.
- Depaseste-ti limitele. Cele care ne-au fost impuse de familie, scoala, societate etc. Nu uita ca limitele exista doar daca tu vrei sa existe.
- Exerseaza. Daca te rezumi doar la citit si analizat, dar nu pui in practica, atunci totul este egal cu 0 (ZERO!!!).

  PENTRU CE SA STUDIEZ?

- Pentru a face diferenta dintre om si OM. Pentru a creste si a deveni ceea ce esti deja in plan potential.
- Pentru a avea o viziune globala asupra lucrurilor. Noi suntem tentati sa gandim pe “bucatele”, ceea ce ne impiedica sa sesizam legaturile intre fenomene si intreg. Important este sa extragi esentialul pentru a ajunge apoi la principii.
- Pentru a obtine si utiliza noi metode de lucru. Pentru a fi incantat de frumusetea metodelor si de modul de rezolvare a problemelor.
- Pentru a creste stima de sine si increderea in fortele proprii. Nimic pe lumea asta nu conteaza mai mult pentru tine decat tu insuti. De ce uitam destul de des acest lucru? Pentru ca nu ne pasa de noi (SERIOS!).
- Pentru alte si alte lucruri pe care le vei descoperi de acum incolo. Fii sincer cu tine si intreaba-te in final daca ai chef sa te apuci de studiu. Da? De ce? Nu? De ce? Si asa mai departe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu